Čo je aromaterapia

Aromaterapia sa stáva čoraz viac známejším pojmom, ktorý možno zaradiť do okruhu alternatívnej medicíny. Jedná sa o prírodný spôsob liečby, pri ktorom sa používajú prírodné esenciálne oleje vyrábané z listov, kôry, stoniek, kvetov a iných častí rastlín pomocou metódy destilácie alebo lisovania. Aromaterapia by sa dala doslovne preložiť ako liečba vôňami.

 

História aromaterapie:

Prvé zmienky o aromaterapii siahajú až 6 000 rokov do minulosti, kde starí Egypťania, Číňania či Rimania verili na liečivé účinky bylín a používali aromaterapeutické oleje. Väčšinou sa tieto oleje používali pri náboženských obradoch, do kúpeľov, alebo aj pri liečbe rôzných chorôb.

Aromaterapia dnes:

V dnešnom svete môžeme nájsť veľa výrobcov prírodných esenciálnych olejov. Na našom e-shope Dajf.sk ponúkame 100% prírodné esenciálne oleje českej firmy Saloos. Tieto oleje sa používajú do aromalámp, osviežovačov do auta, aróma príveskov a náramkov, do kúpeľa, zriedené pri aróma terapeutických masážach, alebo na ošetrenie pokožky. Na riedenie esenciálnych olejov sa používajú základné rastlinné oleje (olivové, mandľové, kokosové, atď.).

 

Použitie aromaterapie:                                                                                                                                

Aromalampa
Do kalíšku aromalampy pridajte vodu (ohriatu ideálne na 40-45 °C) a zopár kvapiek Vami zvoleného esenciálneho oleja. Množstvo kvapiek závisí na veľkosti priestoru, ktorý chceme „prevoňať“ (zvyčajne sa odporúča 3-8 kvapiek). 
Do otvoru aromalampy vložíme zapálenú sviečku a vôňa sa môže odparovať do ovzdušia.

Difuzéry, aróma prívesky a náramky
Ako ste si mohli všimnúť, v našej ponuke máme veľký výber týchto doplnkov. Pre použitie Vami zvoleného esenciálneho oleja stačí otvoriť daný difuzér alebo prívesok a na plstený vankúšik nakvapkať 3-5 kvapiek esenciálneho oleja, difuzér zatvoriť a vôňa sa pomaly začne uvoľňovať do okolia.

Kúpeľ
Na aromatickú kúpeľ je potrebné esenciálny olej (3-10 kvapiek) rozmiešať v 1dl mlieka, alebo lyžičke medu.
Pre dokonalé vyparovanie vonných silíc je ideálna teplota vody vo vani 35-37 °C.
Dĺžku kúpeľa odporúčame maximálne 15-20 minút.

Masáže
Masáž vo vlastnej réžii nie je utópia. Dokonalú masáž môžete zažiť aj u Vás doma. Pri esenciálnych olejoch ako napríklad levanduľa, mäta, tea tree alebo šalvia, odporúčame pridať 3-12 kvapiek esenciálneho oleja do 50ml rastlinného oleja (olivového, mandľového, atď.), alebo mlieka a rozmiešať.
Pri esenciálnych olejoch aníz, klinček, materina dúška a škorica je potrebné dodržať nižšie koncentrácie a to 3-5 kvapiek.

Ošetrenie pokožky
Na ošetrenie pokožky odporúčame zriediť esenciálny olej rovnakým pomerom ako pri masážach.
A to 50ml rastlinného oleja (olivového, mandľového, atď.) zmiešať spolu s 3-12 kvapkami esenciálneho oleja.

Odporučenie k aromaterapii a esenciálnym olejom:

Veľmi dôležité je, aby ste aromaterapiu ako liečbu vždy prekonzultovali s Vaším lekárom.
Môže sa stať, že niektoré oleje nie sú vhodné pre deti, ľudí s epilepsiou, tehotné alebo dojčiace ženy. Odporúčame aby ste sa vždy informovali u daného predajcu esenciálnych olejov o možných rizikách spätých s používaním olejov.
Oleje uchovávajte v chlade a tme, aby sa ich kvalita zachovala čo najdlhšie.

 

Pod článkom sa môžete pripojiť do diskusie a podeliť sa s nami o Váš názor alebo skúsenosti s aromaterapiou a esenciálnymi olejmi.

 

Text je len informatívny a získaný z verejne dostupných zdrojov.